Föreställningar

Här hittar du info om våra föreställningar.

Nuvarande föreställningar

Föreställningen "Vårt behov av tröst är omättligt..." av Stig Dagerman hade premiär på Kulturnatten i Uppsala (9:e september 2023) på Sprakateatern. Pjäsen är ett samarbete med Daniel Östersjö, Projekt Växelspel/Region Uppsala, Teater Aros och Studieförbundet Bilda.

Om föreställningen:
Föreställningen riktar sig till människor över 15 år och behandlar temat mental ohälsa. Genom Stig Dagermans poetiska språk möter vi en inre kamp som på scenen gestaltas av två skådespelare och en musiker som har tonsatt delar av texten. Vi blandar humor och allvar, besöker de mörkaste rummen och de absurdaste situationerna. Föreställningen har en medmänsklig blick, som förenar oss och ger hopp i mörkret.  

Regissör: Manne Hedén
Skådespelare: Elin Hilläng och Suvi Turunen
Musiker och kompositör: Daniel Östersjö

Varför projektet är viktigt:
Mental ohälsa är ett stort problem i vårt moderna samhälle. Med projektet vill vi få människor att känna sig sedda, hörda, förenade och känna hopp. 

Datum

Föreställningen tas nu på turné och spelas på Kulturhuset Storbrunn i Östhammar 21/9 kl. 19-20.

Biljetter köps här

Passerade datum: 
Sprakateatern (Salagatan 24, Uppsala): 9/9, 24/9, 22/10, 19/11, 10/12 2023, 2/2 2024.
Västmanlands Teaters soppteaterscen 10/4 2024.

Uppsala stadsbibliotek (utdrag) 17/4 2023
Lugnet (Älvkarleby) (utdrag) 10/4 2023
Solidaritetshuset i Stockholm (utdrag) 11/3 2024
Uppsala Konsert och kongress (utdrag) 11/6 2024.

Vill du boka oss för turné?
Du som är arrangör kan köpa in oss för 10 000 kr exkl. moms + resekostnader och får då behålla alla ev. biljettintäkter själv!
Låter det intressant?
Hör av dig: info@teaterelin.com


Tidigare föreställningar

Vi är stolta över att ha samproducerat musikteaterföreställningen "Mormor, mamma & jag" när den besökte Sprakateatern (Salagatan 24, Uppsala) 19/4 kl. 19.00. Föreställningen spelades i ca 2 h 15 min inkl. paus.

Om föreställningen:
Livet snurrar på i ett vansinnigt tempo för artisten "Anna", men det har blivit dags att kliva av berg-och-dalbanan. Mamma "Ingrids" död och upptäckten av hennes dagböcker har kastat in Anna i en stark omvärdering. Det har blivit dags att göra upp med den förminskande självbilden och de perfektionistiska kraven som gått i arv i generationer.

I öppningsscenen möter vi vuxna Anna och maken Lars som förbereder sig för ett genrep med inbjuden publik. Det ska bli föreställningen om Annas sökande efter existentiella svar genom att förstå vad som drev hennes nyligen avlidna mamma – och den mormor som hon aldrig träffade. Publiken får uppleva både de smärtsamma bindningarna och en förlösande befrielse på slutet. Sångerna bidrar också till känslan av hopp, livskraft och försoning.

I rollerna ser vi Eva Hillered och Daniel Östersjö.
Regi: Manne Hedén.

Om Eva Hillered:
Grammisnominerad, turnerande artist & låtskrivare med 8 utgivna fullängdsalbum, 13 singlar och 4 EP. Hon har blivit hyllad av kritiker genom alla år. "New Me" blev 2018 utnämnt till ett av de 7 bästa americana-albumen, tillsammans med bl a First Aid Kit och Willie Nelson. Hon turnerade i två år med Riksteaterns Cornelis-föreställning "Ballad på en soptipp" och har tidigare skapat flera musikföreställningar med eget manus och egna låtar. I mars 2024 är hon aktuell med både föreställningen "Mormor, mamma & jag" och albumet "Orossjäl", med musik från föreställningen.

Om Daniel Östersjö:
Daniel Östersjö är en etablerad singer-songwriter och multiinstrumentalist från Älvkarleby, känd för tonsättningar av poeter som Elsie Johansson, Stig Dagerman, Kristina Lugn och Guillaume Apollinaire. Han har ett särskilt gott öra för poesins inneboende melodier och skriver sånger som lyfter fram textens egna kvaliteter. På albumet med Beppe Wolgers sånger från Vattudalen ger han röst åt äldre generationers berättelser, och som Tierp kommuns kulturstipendiat jobbar han nu i samma anda och gör sånger av Tierpbornas historier.

"Sofi" (skriven och regisserad av Elin Hjert) var vår första föreställning. Den spelades 9-11 september 2022 på Sprakateatern i Uppsala. Pjäsen var ett samarbete med Uppsala Kvinnojour och Teater Aros och behandlade ämnet våld inom kvinnors samkönade relationer.

Om pjäsen:

"När Emma träffar den karismatiska Sofi faller hon handlöst. De inleder ett passionerat kärleksförhållande - men under ytan döljer sig stora problem.

Pjäsen ger en röst åt den som blir utsatt för våld i en samkönad relation."

Representanter från Uppsala Kvinnojour fanns på plats under fredagen och lördagen för att svara på frågor, samt informera om deras arbete med kvinnor som fallit offer för våld inom både samkönade och icke-samkönade relationer och ge bort exemplar av boken "Om hon varit man" som bygger på intervjuer de har gjort med kvinnor de har mött i sin verksamhet som blivit utsatta för våld av en kvinnlig partner. Boken går också att läsa gratis som e-bok.

På söndagen fick vi besök av styrelsen för föreningen Kreativa Feminister, vilka också har stöttat och hjälpt oss med marknadsföring av pjäsen i deras kanaler.

Tack till Per Edlund som ställde upp som ljud- och ljustekniker. Utan dig hade föreställningen inte varit densamma!

Kommande föreställningar

När vi repar in en kommande föreställning dyker den upp här.